İlham Veren Mimari Tasarımlar
İlham Veren Mimari Tasarımlar
İlham veren mimari tasarımlarda, mekanın yapısal tasarımlarından kurtulup farklı bir bakış açısı vurgulanır. Akılda kalacak şekilde modern dünyaya yön veren akımların sonucu o bölgeye canlılık katan farklı yapılar olarak gözlemlenmektedir.
İlham veren iç mimari tasarımlar; Avrupa’daki yapılarda ihtiyaçtan doğan ağır taş duvarlar, kemerler, sade dekorasyon (minimalist iç mimar tasarımlarını da doğurmuştur), fonksiyonellik ve esnek mekanlar ön plana çıktığı gözlemlenmektedir.
İlham veren mimari tasarımlar uygulanırken; Güney Avrupa’ da ilham veren tasarımlarda bölgenin yapısı da ele alınmıştır. Modern mimari tasarımları ortaya çıkarken sıcak iklim vurgusu göz önünde bulundurulup mimari tasarımlara ilham kaynağı olmuştur.
Ege ve Akdeniz gibi bölgelerde mimari tasarımlar uygulanırken ilham alınan bir diğer unsur ise bölgenin veya mekanın görüntüsü ön planda tutulmuştur. Ege ve Akdeniz bölgelerinin büyüleyici deniz alanları mimari tasarımlara öncülük etmektedir. Akdeniz iklim koşulları da göz ardı edilmediğinden mekan tasarımlarında beyaz aynı zamanda mavi tonlarında da görülmektedir. İlham veren bu mimari tasarımlar Ege ve Akdeniz bölgesinin muhteşem yapısını da gözler önüne sermektedir.
İlham veren mimari tasarımlarda sıcak ortam hissiyatı denilince akla ilk gelen malzemelerden birkaçı şunlardır;
Ahşap; doğal kökenli bir malzeme olan ahşap, sarı veya kahverenginin sıcak ortam oluşturması, rahatlatıcı hissiyat uyandırması, doku hissiyatı, geçmişten günümüze gelen tanınmışlık hissi vermesinden kaynaklı iç mimari tasarımlarda sıkça rastlanmaktadır.
Taş; İlham veren tasarımlarda taşın doğal dokusu, sıcak hissiyatı uyandırması duvar ve zeminde kullanımı oldukça şık aynı zamanda etkileyici olabilmektedir. İç mimari tasarımlarda bu materyallerin kullanılması mekana güven ve ferahlıkta sağladığı gözlemlenmektedir.
Hasır objeler; Renk dokusuyla geçmişten günümüze gelen kolay aynı zamanda estetik görünüme sahip ekonomik ve uygulama kolaylığı olan hasır, iç veya dış mekanda, duvarda, tavanda, zeminde kullanılan skalaya sahiptir. Tavan aydınlatması, duvar süslemeleri aynı zamanda dış mekanda hasır gölgelikler güneşten korunma ve rüzgarı kesme özelliğine sahiptir.
Şömine; İlham veren mimari tasarımlarda görsel etkisi ve estetik anlamda mimarinin çarpıcı malzemelerinden olan ambiyansı oldukça etkileyici olan şömine kullanılan alana ve mekana göre kattığı tarz bu mimari yapıyı daha kullanışlı olmasına ve şık bir tarza bürünmesine yardımcı olduğunu konumuzda ele alıyoruz.
Kil ve Seramik; Mukavemetli, neme olan direnci, kolay temizlik, konfor sağlayışı estetik görünümü ve dekorasyonda sıklıkla tercih edilen seramik, sıcak bir yapıyla bizleri karşılaşmaktadır. Mimari tasarımda kullanılan kil veya seramik ortamın sıcak bir yapıya bürünmesinde önemli ölçüde rol oynamaktadır.
İlham veren mimari tasarımlarda soğuk hissiyatlar hissettiren malzemeler ise, modern, endüstriyel estetik görünüm kazandırmak amacıyla kullanılmaktadır. Bu soğuk materyaller de tasarımda sert yüzeyler, nötr tonlarda tercih edilebilmektedir.
Beton; Modern ve spesifik olarak ilham alınan mimari tasarımlarda endüstriyel bir görünüm sağlar ve gri tonlarıyla soğuk bir hissiyat verir.
Endüstriyel mimari oluşumunda sıklıkla tercih edilen beton zemin, duvar kaplamalarında kullanılabilinir.
Mermer; Kaliteli bir taş olan mermer mimari tasarımda zarif ama aynı zamanda çarpıcı bir etkiyi gözler önüne sermektedir. Dayanıklı oluşuyla mimarisi yapılan mutfak alanlarında veya banyo tezgahlarında sıklıkla tercih edilen materyaller arasında yerini almaktadır.
Krom; Mekanın iç tasarımına uygun olarak mutfak armatürlerinde veya banyo armatürlerinde sıklıkla karşılaşılan parlak ve yansıtıcı özelliğiyle şık duran gönümü sayesinde mekanı soğuk bir görünüme dönüştürmede kullanılabilmektedir.